Linneanska smaker

Gunilla Lindell

Den 21 mars presenterade författaren Gunilla Lindell ”Till livs med Linné”. Efter föredraget serverades också en linneansk smakbit.

 

”Till livs med Linné”, sammanfattning:

Linnés barndom och ungdom var inte särskilt märkvärdig, hans far var präst och familjen bodde på olika små prästgårdar med tillhörande trädgård och lantbruk. Livet baserades på självhushåll och det sägs att den lille gossen fick vara med sin far i trädgården och hjälpa till. Matvanorna i hemmet var nog så enkla: gröt, välling, soppa och bröd utgjorde säkert basen. Fisk fanns i överflöd i alla vattendrag och kött följde slaktperioderna.

Den första gången den unge Linne systematiskt noterade vad människor åt var under resan till Lappland. Hos samerna var mathållningen markant annorlunda än den han var van vid, mest saknade han bröd och varm mat. Linné uppmärksammade också att samerna – trots att de åt så spartanskt – var kvicka, smidiga, starka och friska. Linné förundrades över detta och spekulerade i möjligheten att människor blir som det de äter. Under sin utlandsresa kom han också i kontakt med människor som varken åt kött eller fisk och som trots detta mådde väl. Särskilt noterade han brödet i de hushåll han gästade.

När Linné återvände till Sverige och så småningom bosatte sig i Uppsala var han omgiven av sin familj. Hushållet sköttes av Linnés hustru Sara-Lisa och Linné sades äta allt som serverades, dock inte potatis. I sina dietetikförläsningar gav han goda kostråd som står sig än idag: ät enkel mat som inte ”klebbar”magen, se till att du får gott bröd med tuggmotstånd samt friskt vatten att dricka. Dieten ska dessutom underhållas med motion i form av promenader och bäst av allt en och annan ridtur som skakar om lekamen. Lägg därtill god sömn som anpassas till årstiden och frisk luft.

Gunilla Lindell

Spännande 1700-talssmaker